Polský tisk: Česká politika hnije

zamyšlený člověk na před mikrofony

Polská média bedlivě sledují vývoj na naší politické scéně po nedávných volbách, přičemž na nově vznikající vládu hledí spíše s nedůvěrou.

Foto: 22.11.2013 Konference LN, Co jsme udělali se svobodou, Polsko – české vztahy. Miloš Doležal (básník, spisovatel a publicista) Foto:MAFRA – Petr Topič

Českou politikou se v posledních týdnech detailněji zabývaly týdeníky Gość Niedzielny (15.11.) a Wprost (12.11.) a v Krakově vydávané noviny Dziennik Polski (12.11.). Všechny tři tiskoviny se shodují, že aktuální situace v Česku je nedobrá. Katolicky orientovaný Gość Niedzielny poukazuje na rozvrat dříve stabilizovaného systému, kdy se střídaly vlády pod vedením pravicové ODS a levicové ČSSD. Nyní ale ODS utrpěla volební debakl, oslabila i ČSSD, která získala podstatně méně hlasů, než se očekávalo. Otazníky nyní vzbuzuje především postava miliardáře Babiše, který se svým hnutím říjnové volby málem vyhrál.

Co bude s česko-polským partnerstvím v EU?

Gość Niedzielny i Dziennik Polski upozorňují, že Andrej Babiš, jenž nejspíše zamíří do vlády, je známý svými antipolskými výroky, jimiž útočil na přítomnost polských, údajně nekvalitních potravin na českém trhu. Dziennik Polski připomíná jeho vystoupení v České televizi, kde odmítl nabízenou polskou klobásu se slovy „já nejím ty vaše sračky“. Regionální list dále cituje českého politologa Jaroslava Zukersteina: „ Jestli chce Babiš spravovat stát jako vlastní firmu, pro kterou jsou Poláci největším konkurentem, tak polsko-české vztahy čekají velice těžké časy“.

To si myslí i Gość Niedzielny. Autor článku nazvaného „Český problém“ se obává vzniku slabé české vlády, která nebude pro Polsko partnerem v Evropské unii, jako tomu bývalo dříve, kdy se obě země shodovaly v otázkách rozpočtu nebo energetiky a společně bránily maďarského premiéra Viktora Orbána, jehož chtěla EU usměrnit pomocí hospodářských a politických sankcí. Znepokojující je též rostoucí vliv neformálních nátlakových skupin svázaných s ruským kapitálem, které se pohybují v okolí prezidenta Zemana, domnívá se týdeník sídlící v Katovicích. Pryč jsou podle něj časy, kdy spolupráce s Polskem byla pro české politiky samozřejmostí.

Wprost: děsivý obraz české politiky aneb „Czeski film“

Týdeník Wprost si při popisu našich politických poměrů nebere servítky. Výmluvný je podtitulek článku: „Komunisté, extrémisté, sexuální skandály, korupce. Česká politika hnije“. Ostatně v samotném titulku se nachází slovní spojení „Czeski film“, které Poláci užívají pro absurdní, obtížně vysvětlitelné záležitosti. Týdeník vykresluje chaos v české politice, jenž odstartoval pádem premiéra Petra Nečase, který musel odstoupit mimo jiné proto, že jeho milenka z pozice ředitelky kabinetu úkolovala vojenskou tajnou službu.

Zahraniční pozorovatel české politiky se podle Wprostu nestačí divit. Zvláštní je například stabilní postavení komunistické strany, která nezměnila po roce 1989 název, rétoriku ani ideologii marxismu – leninismu. Mezi komunisty a pravicovými politiky se ustálil jakýsi kompromis. Pravice díky strašidlu komunismu získává voliče, naopak komunisté kritizují různé skandály, aniž by však pomohli některou nepravost odhalit. A to navzdory tomu, že působí v parlamentu, kde se to hemží lobbyisty, a mají přístup k různým dokumentům. Jakoby to všechno byla jen hra, naznačuje Wprost. Ten za největší potíž české politiky považuje korupci. Zakladatel Československa Tomáš Masaryk sice prohlásil „nebát se a nekrást“, české elity se ale touto radou neřídí, glosuje autor článku. Podle něj stál na počátku současného marasmu skandál s financováním ODS v druhé polovině 90. let. Autor připomíná i slavného „Pepu z Honkongu“, který přinesl ODS milionový sponzorský dar v igelitce. Tady někde prý začala všeobecná nedůvěra k českým politickým stranám.

Szcygieł: Češi žijí o víkendu

České stopy se v polském tisku samozřejmě nevyskytují pouze na stránkách vyhrazených politickému zpravodajství. Nahlédnout do české duše pomohl čtenářům regionálního listu Głos Pomorza (22.11.) u nás dobře známý novinář Mariusz Szcygieł. Ten zastává teorii, že čas od pondělí do pátku tráví Češi v jakési čekárně na skutečný život, který začíná až o víkendu na chalupě, kde se v děravých ponožkách stříhá živý plot, griluje a pije pivo. Proč si tak Češi užívají volno? Szcygieł zde spatřuje souvislost s vysokým počtem ateistů v naší společnosti. Na rozdíl od Poláků – katolíků nevěří Češi – ateisti na život po smrti, a proto si chtějí užívat tady a teď. Díky tomu, že se neopírají o jistotu víry, stále hledají na všechno odpověď a jsou většími skeptiky. Možná i zde lze hledat jednu z příčin naší politické krize.

Tomáš Fošum
publicista

Čtěte také

Case study

Pomáháme bořit mýty o lidech s diagnózou schizofrenie. Podívejte se, jaký je mediální obraz „100 tisíc neviditelných“

Lidé, u nichž byla diagnostikována schizofrenie, se musí potýkat s mnoha společenskými mýty, negativními stereotypy a nepochopením společnosti. Negativní stereotypy a mýty jsou často reprodukovány také médii. V sociálních médiích mají zásadní vliv na vývoj debaty outsideři, u kterých často vytvářejí vnímané stereotypy právě insideři – tedy paradoxně lidé, kteří mají se schizofreniky nějakou osobní zkušenost. Podívejte se na shrnutí mediální analýzy, která zkoumala mediální obraz schizofrenie v tradičních a sociálních médiích.

Zaškrtnutím tlačítka, vyplněním a odesláním údajů kontaktního formuláře vyjadřuji svůj výslovný souhlas se zpracováním mých osobních údajů v souladu s příslušnými ustanoveními zákona č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů společnosti NEWTON Media, a.s., se sídlem Praha 4, Na Pankráci 1683/127, PSČ 14000, Česká republika, IČO: 28168356, zapsané v obchodním rejstříku u Městského soudu v Praze pod spisovou značkou B 12446 v rozsahu uvedeném v tomto kontaktním formuláři za účelem šíření obchodních sdělení ve smyslu § 7 odst. 2 zákona č. 480/2004 Sb., o některých službách informační společnosti. Společnost NEWTON Media, a.s. Vás může telefonicky nebo prostřednictvím e-mailu informovat o produktech a službách, které nabízí a požádat Vás o spolupráci. Souhlas je udělen na dobu neurčitou nebo do odvolání tohoto souhlasu. Zpracovatelem osobních údajů bude společnost NEWTON Media, a.s. Máte mimo jiné právo na přístup ke svým osobním údajům, právo na opravu osobních údajů, právo být informován o způsobu zpracování osobních údajů právo a právo obrátit se na Úřad pro ochranu osobních údaj v případě pochybností o zpracování těchto údajů v rozporu se zákonem. Osobní údaje nebudou v žádném případě poskytnuty třetí straně a bude s nimi nakládáno důvěrně.

Zavřít